Het teken seizoen (zomer) is een van de meest geliefde seizoenen van het jaar. Het is een tijd van warm weer, lange dagen en veel buitenactiviteiten. Echter is het daarnaast ook een tijd van potentiële gezondheidsrisico’s, aangezien teken actiever zijn tijdens deze periode en ziekten kunnen overdragen aan mensen en dieren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op dit seizoen, de gevaren van teken en hoe u uzelf en uw huisdieren hiertegen kunt beschermen. Lees mee!
Wat zijn teken?
Teken zijn kleine, bloedzuigende insecten die zich voeden met het bloed van dieren en mensen. Ze zijn vooral actief tijdens het teken seizoen, dat loopt van april tot oktober. Teken leven in grasrijke gebieden en bosrijke gebieden en kunnen zich vastklampen aan mensen en dieren die door deze gebieden wandelen.
Tekenbeet symptomen
Een van de grootste gevaren van teken is dat ze ziekten kunnen overdragen. De bekendste ziekte die door teken wordt overgedragen is de ziekte van Lyme, die symptomen kan veroorzaken zoals koorts, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, en een karakteristieke huiduitslag. Andere ziekten die door teken kunnen worden overgedragen zijn babesiose, anaplasmose en rickettsiose. Deze ziekten kunnen ernstige symptomen veroorzaken, waaronder koorts, bloedarmoede en zelfs de dood. Het is dan ook van belang dat als je terugkomt van een wandeling of andere buitenactiviteit, je jezelf en je huisdieren controleert op deze nare beestjes.
Stappenplan voor een teek verwijderen
Wanneer een teek zich in uw huid heeft gebeten is het van cruciaal belang om deze op een zorgvuldige manier en zo snel mogelijk te verwijderen. Om die redden hebben wij een aantal praktische stappen uitgeschreven die u hierbij zullen helpen:
Stap 1: Gebruik een pincet of speciale tekenverwijderaar.
Het is belangrijk om een pincet of speciale tekenverwijderaar te gebruiken om de teek te verwijderen. Zorg er daarbij voor dat het hoofd van de teek niet breekt en dat het lichaam niet beschadigd, aangezien dit kan leiden tot infectie. Gebruik een pincet met fijne puntjes om de teek vast te pakken bij de kop, zo dicht mogelijk bij de huid.
Stap 2: Trek de teek voorzichtig uit de huid.
Trek de teek voorzichtig uit de huid met een gelijkmatige, rechte druk. Zorg ervoor dat je de teek niet verdraait of buigt terwijl je deze verwijdert, want dat kan het lichaam of de kop van de teek beschadigen. Wees voorzichtig en zorgvuldig om te voorkomen dat er een deel van de teek in de huid achterblijft.
Steken en Beten set
✓ Handig voor op werk, school, thuis of op vakantie
✓ Behandeling tegen teken, muggen, dazen en wespen en irriterende planten
✓ Makkelijk mee te nemen
Stap 3: Desinfecteer de bijtplaats.
Na het verwijderen van de teek, is het belangrijk om de bijtplaats grondig te desinfecteren met water en zeep of een antiseptische oplossing. Dit kan helpen om eventuele bacteriën te doden en infectie te voorkomen.
Stap 4: Bewaar de teek voor later onderzoek (optioneel).
Als je de teek wilt laten onderzoeken op de aanwezigheid van ziekten, zoals de ziekte van Lyme, bewaar de teek dan in een plastic zakje of potje. Schrijf de datum op het zakje of potje, en waar de teek gevonden werd. Op deze manier kan de teek later worden getest op ziekten.
Stap 5: Monitor de bijtplaats.
Houd de bijtplaats in de gaten de komende dagen en weken voor eventuele tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of koorts. Als er een teken van infectie is, raadpleeg dan een arts.
Beschermen tegen teken
Om jezelf en je huisdieren te beschermen tegen teken, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Ten eerste is het belangrijk om tekenwerende kleding te dragen als je naar buiten gaat in gras- en bosrijke gebieden. Dit kan onder meer bestaan uit lange mouwen, broeken en hoeden. Daarnaast zijn er tekenwerende sprays en lotions die je op je huid en kleding kunt aanbrengen om teken af te weren.
Benieuwd naar al onze andere producten tegen insecten? Bekijk ze hier!