Hoewel een hartstilstand bij kinderen relatief zeldzaam is, kan het helaas wel voorkomen. Kinderen kunnen een hartstilstand krijgen door bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking, een elektrische schok of een bijwerking van medicijnen. Het is dan ook van groot belang om te weten wat te doen in geval kinderen dit overkomt. In dit artikel vertellen we hier graag meer over!

Kinderelektroden

Het belangrijkste verschil tussen het gebruik van een AED voor volwassenen en een AED voor kinderen is de grootte van de elektroden. Elektroden zijn de plakkers die op de borst van het slachtoffer worden geplaatst en die uiteindelijk de schok zullen toedienen. Bij kinderen zijn de elektroden kleiner dan bij volwassenen. Dit heeft te maken met dat de borstkas van kinderen kleiner is dan volwassenen. Daarom hebben de meeste AED’s speciale kinderelektroden die automatisch de energie-output verlagen voor een veiliger gebruik bij kinderen.

Kinderen hebben over het algemeen minder energie nodig dan volwassenen om het hart weer op gang te brengen. Daarom hebben sommige AED’s een instelling voor kinderen, waarbij de energie-output wordt verlaagd voor een veiliger gebruik.

Training AED aanbevolen

Voor mensen die veel werken met kinderen is het aanbevolen dat zij getraind zijn in het gebruik van een AED kinderen. Denk hierbij aan leerkrachten, sportcoaches, en kinderopvangmedewerkers. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een AED niet altijd nodig is bij een hartstilstand. Bij kinderen kan een hartstilstand soms worden veroorzaakt door verstikking of verdrinking, waarbij het belangrijk is om de luchtwegen vrij te maken. Bij een hartstilstand als gevolg van een probleem met het hart, kan het gebruik van een AED levensreddend zijn.

Kinderreanimatie

Het reanimeren van kinderen kan in dezelfde volgorde als volwassen. Het is hierbij echter wel van belang dat de compressie minder diep gegeven worden dan in de situatie van reanimatie bij volwassenen. Je kunt in dat geval dan 1/3 van de diepte van de borstkas aanhouden. Daarnaast dient er bij het beademen ook minder lucht ingeblazen te worden.

Zoals eerder benoemd zijn er speciaal aangepaste AED’s voor kinderen beschikbaar met elektroden die minder stroom afgeven. Bij weer andere AED’s zit deze aanpassing in het inwendige van de AED. Voor kinderen vanaf ± 8 jaar kan altijd een AED voor volwassenen gebruikt worden. Voor kinderen met een leeftijd tussen de 1 en 8 jaar wordt een aangepaste AED of een AED voorzien van kinderelektroden geadviseerd. Bij kinderen jonger dan 1 jaar wordt bij voorkeur een AED met kinderelektroden gebruikt. In het geval dat deze niet beschikbaar is, moet de volwassen AED gebruikt worden.

Onderdeel van een groter proces

Het is belangrijk om te benadrukken dat een AED geen speelgoed is en dat kinderen niet moeten worden aangemoedigd om ermee te spelen. AED’s moeten worden gebruikt door professionals of door iemand die getraind is in het gebruik van een AED. Het is ook belangrijk om te weten dat het gebruik van een AED niet de enige stap is bij het reanimeren van een kind met een hartstilstand. Het is slechts een onderdeel van een groter proces dat bestaat uit het bellen van de hulpdiensten, het starten van reanimatie en het toedienen van eventueel medicatie.

Snel handelen essentieel

In het geval van een hartstilstand is snel handelen essentieel. Het hebben van een AED kinderen kan het leven van een kind redden. Het is daarom belangrijk om te investeren in de juiste apparatuur en de juiste training om ervoor te zorgen dat u klaar bent om snel te handelen in geval van nood.

Bij Aukes training en advies bent u verzekerd van een aanbod met kwalitatieve en betrouwbare AED’s. Meer weten hierover? Neem contact met ons op! Wij voorzien u graag van het beste advies.