Een beademingsmasker (ook wel ambumask of pocketmask genoemd) zorgt ervoor dat ziekteverwekkers via bloed en/of slijm niet worden overgedragen tijdens een reanimatie. Het hulpmiddel wordt vaak gebruikt door professionele hulpverleners op bijvoorbeeld evenementen, maar is ook uitermate geschikt voor bedrijven en particulieren.
Waarom gebruik je een beademingsmasker?
Op het moment dat iemand niet meer zelfstandig kan ademen, is het van cruciaal belang om zo snel mogelijk beademing te starten. Dit gebeurt meestal via mond-tot-mond beademing. Echter is dit niet de enige manier. Met behulp van een beademingsmasker kun je hygiënisch een persoon beademen zonder de kans op een besmetting. Met het masker is er namelijk geen direct contact tussen de twee personen.
In veel situaties zul je dan ook zien dat (professionele) hulpverleners gebruik maken van zo’n masker. Aangezien zij de slachtoffers niet kennen en niet weten of zij het gevaar lopen op een mogelijk besmetting, kan iemands leven gered worden zonder dat dit het eigen leven in gevaar brengt.
Ambu beademingsmasker kopen
Tijdens een reanimatie kan de desbetreffende persoon met een circulatiestilstand speeksel, braaksel of bloed op het gezicht bevatten. Dit brengt tijdens het beademen grote risico’s met zich mee en daarom is de Ambu beademingsmasker geïntroduceerd. Het masker dekt zowel mond als neus af en zorgt er met zijn doorzichtige kleur voor dat de lippen van een slachtoffer ten alle tijden beoordeeld kunnen worden.
Hoe werkt een beademingsmasker?
Een beademingsmasker zorgt voor een hygiënische verbinding tussen jouw mond en de mond van degene die beademend moet worden. Door het masker wordt er lucht in de mond van de persoon geblazen zonder dat hier enige vorm van direct lichamelijk contact plaatsvindt. Beademingsmaskers kennen twee verschillende soorten:
- Een beademingsmasker wordt over het eigen gezicht heen geplaatst en gaat door de ergonomische vorm gemakkelijk over zowel de neus als mond. Het masker is voorzien van een eenrichtingsventiel. Dit zorgt ervoor dat alleen jouw lucht in de mond van de desbetreffende persoon kan komen en niet andersom.
- Bij een beademingsballon plaats je de (voorgevormde) mondkap niet over de eigen neus en mond, maar over die van het slachtoffer. Hierdoor wordt de manier van beademen anders. In tegenstelling tot het zelf inblazen van de lucht, blaas je lucht in de longen van het slachtoffer door in de ballon aan het andere uiteinde te knijpen. Deze ballon heeft een ventiel waarmee deze zich met lucht kan vullen en gebeurt automatisch wanneer hierin geknepen wordt.