In Nederland hangt op steeds meer plekken een AED. Dit apparaat wordt steeds vaker succesvol gebruikt waardoor je inmiddels kunt stellen dat deze defibrillator een absolute levensredder is! Wij vertellen je graag meer over de werking hiervan. Lees mee..
Wat is een AED?
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat, door het geven van een elektrische schok, het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. In veel gevallen lijkt het zo dat het hart helemaal stilstaat. Echter is dit niet altijd het geval. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld. Hierdoor kan het hart niet meer samentrekken en bloed rondpompen. Doordat deze defibrillator een schok kan geven om het hart te resetten, kan het apparaat deze weer normaal laten kloppen. In principe is het zo dat iedere leek hiermee kan omgaan. Tóch is het verstandig om het gebruik te leren en te oefenen tijdens bijvoorbeeld een reanimatiecursus. Tijdens zo’n cursus leer je hoe een AED werkt en oefen je vervolgens met het aansluiten en bedienen. Dit geeft zekerheid op het moment dat u deze defibrillator moet gebruiken en daarbij gaan er geen kostbare minuten verloren.
De gewone AED is geschikt voor kinderen boven de 8 jaar. Bijna alle AED’s hebben speciale kinderelektroden die ervoor zorgen dat het kind bij een schok minder stroom krijgt. Bij andere AED’s zit de aanpassing voor kinderen in de defibrillator verwerkt. Als er geen aangepaste AED is, gebruik dan het standaard apparaat voor volwassenen.
Hoe werkt een AED?
Een AED bestaat uit 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt. Hierdoor kan het apparaat het hartritme beoordelen. Daarna vertelt het apparaat wat je moet doen. Je krijgt dan te horen of je bijvoorbeeld door moet gaan met reanimeren of op de knop moet drukken om een schok toe te dienen. Het bedienen van een AED is niet moeilijk, maar het is goed om dit te oefenen.
Defibtech Lifeline AED halfautomaat
De Defibtech Lifeline is een van de meestverkochte AED’s van Nederland. Deze semi-automatische defibrillator is gebruiksvriendelijk en wordt met slechts 2 knoppen bediend. Met zijn handige handvat, robuuste uiterlijk, duidelijk gesproken instructies en IP54 kan dit AED toestel eenvoudig worden ingezet op beschutte en openbare plaatsen.
Pluspunten:
– 8 jaar fabrieksgarantie
– Eenvoudige bediening
– Zeer lange standby levensduur
Mag je elke defibrillator gebruiken?
Nee, een AED is geen openbaar bezit. De beheerder van een AED meldt de AED zelf aan bij het oproepsysteem. Veel eigenaren doen dit gelukkig. Zo kan het apparaat na een melding van een hartstilstand bij 112 ingezet worden door burgerhulpverleners.
Op je AED staat:
- type- en serienummer
- verloopdatum van de elektroden
- verloopdatum van de batterij
Dit vul je in tijdens het aanmelden. Zo weten we dat de AED beschikbaar is en goed werkt. Het beste is als je AED buiten op een goed bereikbare plek hangt. Toch binnen? Zorg dan dat hij dichtbij de ingang hangt.
Defibrillator kopen
Onder normale omstandigheden gaat een defibrillator of AED al snel zo’n 15 tot 20 jaar mee. Echter is het raadzaam én zelfs noodzakelijk om regelmatig de elektrische onderdelen na te lopen. Zo gaat de batterij van onze Philips AED gemiddeld vier jaar mee. De houdbaarheid van de elektroden is 2 jaar.
Meer informatie ontvangen van Aukes
Ben je op zoek naar meer informatie over deze levensredder? Neem contact met ons op voor meer informatie of ga naar onze productpagina om direct een AED aan te schaffen.