Ongeacht of u een klein café, een groot restaurant of een cateringbedrijf runt, zult u altijd te maken hebben met risico’s op ongelukken. Snijwonden, brandwonden, verstikking of mensen die onderuit gaan kan dan ook op elk moment gebeuren in een dynamische werkomgeving waar snelheid en precisie centraal staan. Het in bezit hebben van een passende EHBO-koffer is daarom essentieel voor elk horecabedrijf. Maar waarom is dit zo belangrijk? En waar moet de koffer precies over beschikken? Aan de hand van dit artikel vertellen we hier graag meer over!

4 Cruciale redenen voor een EHBO koffer horeca

Een EHBO-koffer in de horeca vervult meerdere cruciale functies, van het beschermen van personeel en klanten tot het voldoen aan wettelijke eisen. Hieronder bespreken we de belangrijkste redenen waarom elke horecazaak een goed uitgeruste EHBO-koffer nodig heeft.

  • Direct kunnen handelen bij ongelukken
    In de horeca is snel handelen van levensbelang. Een kleine snijwond kan al snel infecteren, en een ernstige brandwond moet direct worden gekoeld om verdere schade te voorkomen. Een EHBO-koffer zorgt ervoor dat personeel onmiddellijk de juiste eerste hulp kan bieden zonder tijd te verliezen.
  • Voldoen aan de wettelijke verplichtingen
    Volgens de Arbowet zijn bedrijven verplicht om passende maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening, waaronder het beschikbaar stellen van een EHBO-koffer. Inspecties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleren onder andere of horecaondernemingen een goed uitgeruste EHBO-koffer hebben. Het niet naleven van deze voorschriften kan leiden tot boetes of zelfs sluiting van de zaak.
  • Veiligheid van klanten en personeel waarborgen
    Een ongeluk kan niet alleen personeel treffen, maar ook gasten. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zich verslikt in een gerecht of uitglijdt op een natte vloer. In dergelijke gevallen kan snelle hulp het verschil maken tussen een klein incident en een ernstige noodsituatie. Bovendien geeft een zichtbare en goed gevulde EHBO-koffer vertrouwen aan zowel personeel als gasten dat er is nagedacht over hun veiligheid.
  • Professionele uitstraling en verantwoordelijkheid
    Een horecabedrijf dat goed voorbereid is op noodsituaties toont professionaliteit en verantwoordelijkheid. Dit komt niet alleen het personeel ten goede, maar versterkt ook het vertrouwen van klanten. Horeca draait om beleving, en het waarborgen van veiligheid maakt hier onmiskenbaar deel van uit.

Welke inhoud EHBO koffer horeca?

Een standaard EHBO-koffer voldoet vaak niet aan de specifieke behoeften van de horeca, waar snijwonden en brandwonden veelvoorkomende blessures zijn. Om die reden is het essentieel om een geschikte horeca koffer uit te zoeken met items die geschikt zijn voor de werkomgeving. Steriele verbanden en pleisters, bij voorkeur waterafstotend voor gebruik in de keuken, zijn onmisbaar voor het behandelen van snij- en schaafwonden. Steriele gaasjes zijn nodig voor het afdekken van grotere wonden of brandwonden, terwijl desinfecterende middelen infecties helpen voorkomen. Brandwondengel en -kompressen zijn cruciaal bij het snel behandelen van brandwonden, die vaak voorkomen in keukens. Daarnaast moeten er vinylhandschoenen aanwezig zijn voor hygiënisch handelen, vooral wanneer er contact is met bloed of lichaamsvloeistoffen. Een splinterpincet is handig voor het verwijderen van glasdeeltjes of splinters, en een verbandschaar maakt het mogelijk om snel verbanden of kleding door te knippen. Tot slot mogen een isolatiedeken voor het behandelen van shock of onderkoeling en een ijspak voor kneuzingen of verstuikingen niet ontbreken in de koffer.

Regelmatige controle

Een EHBO-koffer is alleen nuttig als deze volledig en up-to-date is. Het regelmatig controleren van de inhoud is daarom cruciaal. Verlopen verbandmiddelen of lege verpakkingen moeten direct worden aangevuld. Daarnaast is het belangrijk om personeel te trainen in het gebruik van de EHBO-koffer, zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen in geval van nood.

Verbandkoffers kopen bij Aukes training en advies

Bij Aukes Training en Advies kunt u terecht voor de aanschaf van een kwalitatieve EHBO koffer horeca. Deze koffer bevat alle essentiële items die nodig zijn om snel en effectief te reageren op de uiteenlopende noodgevallen die in een drukke horecagelegenheid kunnen voorkomen. Daarnaast kunt u bij ons uiteraard ook terecht voor deskundig advies over het juiste gebruik en onderhoud van EHBO-materiaal. Bekijk direct ons assortiment aan EHBO koffers of neem contact met ons op voor meer informatie!