Een goed uitgevoerde ontruimingsoefening is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de BHV’ers in geval van een noodsituatie snel en effectief kunnen handelen en de medewerkers snel en effectief het gebouw kunnen verlaten. Daarbij is het van belang dat het ontruimingsplan geëvalueerd wordt en er voortdurend wordt gestreefd naar verbetering. In dit artikel lees je er meer over!
Waar is het regelmatig oefenen van een ontruimingsplan voor nodig?
Het regelmatig oefenen van een ontruimingsplan is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat medewerkers bekend zijn met de juiste procedures en daarnaast effectief kunnen handelen bij een noodsituatie. Door regelmatige oefening kunnen werknemers vertrouwd raken met bijvoorbeeld de ontruimingsroutes, communicatiesystemen en hun eigen rol als bedrijfshulpverlener. Door dit soort situaties te oefenen wordt een gevoel van paraatheid gecreëerd en helpt het bij het verminderen van paniek en verwarring. Bovendien biedt het de mogelijkheid om het ontruimingsplan te evalueren en aan te passen waar nodig.
Is een ontruimingsoefening verplicht?
Hoewel een ontruimingsoefening volgens de wet niet verplicht is, is het vanuit het perspectief van werkgevers wel hun verantwoordelijkheid om te streven naar optimale veiligheid en arbeidsomstandigheden. Een ontruimingsoefening vormt een essentieel onderdeel van deze inspanningen. Door dit als verplichting te hanteren, demonstreert een bedrijf zijn betrokkenheid bij de veiligheid en het welzijn van werknemers, en stelt het de medewerkers in staat om effectief te reageren in noodsituaties.
Hoe gaat de training in zijn werk?
Voorafgaand aan de daadwerkelijke ontruimingsoefening, doorlopen de cursisten een “droge” oefening waarbij ze de procedures en instructies doornemen. Dit wordt vaak gedaan met behulp van een table-top oefening. Tijdens deze oefening worden de BHV’ers vertrouwd gemaakt met de procedures en de wijze van samenwerking. Dit legt de basis voor een succesvolle uitvoering tijdens de werkelijke oefening. Het BHV-team komt bij elkaar en bedenkt gezamenlijk scenario’s die vervolgens worden geoefend op een plattegrond. Tijdens deze oefening evalueren de teamleden elkaars handelingen en bieden ze waardevolle feedback. Vervolgens wordt er een calamiteit nagebootst en oefenen alle medewerkers de daadwerkelijke ontruiming. De BHV’ers leren tijdens deze oefening hoe ze een ontruiming moeten begeleiden volgens het ontruimingsplan. Op deze manier bereiden ze zich optimaal voor op noodsituaties en worden ze in staat gesteld om effectief te handelen wanneer het er echt op aankomt.Na de afronding van de ontruimingsoefening, vinden er evaluaties plaats tussen de instructeurs en de BHV’ers. Deze evaluaties kunnen zowel mondeling als schriftelijk plaatsvinden. Tijdens deze evaluaties worden de bevindingen besproken en worden verbeterpunten en aanbevelingen naar voren gebracht. Deze aanbevelingen zijn waardevol voor het verbeteren van de BHV-organisatie en het aanpassen van het ontruimingsplan. Meer weten? Bekijk de volledige inhoud van de training via de groene knop hieronder op neem contact met ons op voor meer informatie hierover!