Het gebruik van AED’s redt levens. Echter kunnen de kosten van dit apparaat erg hoog zijn en daarmee een obstakel vormen voor de beschikbaarheid in veel gemeenschappen. Om die reden zijn er verschillende programma’s voor AED subsidie opgezet door overheden en andere organisaties. Het doel van deze subsidies is om AED’s toegankelijker te maken voor meer mensen, waardoor de kans groter wordt dat ze worden gebruikt in noodsituaties. In dit artikel leest u hier meer over!

Hoe werken AED subsidies?

AED subsidies worden verstrekt door verschillende organisaties, waaronder overheden, non-profitorganisaties, bedrijven en zelfs individuen. Deze subsidies kunnen verschillende vormen aannemen, zoals financiële bijdragen voor de aanschaf van AED’s, subsidies voor opleiding en training voor het gebruik van AED’s.

Een AED subsidie wordt vaak gegeven aan openbare plaatsen, zoals scholen, sportfaciliteiten, winkelcentra en gemeenschapscentra, waar veel mensen samenkomen en waar het risico op noodsituaties het grootst is. Sommige subsidies zijn ook gericht op specifieke bevolkingsgroepen, zoals ouderen of mensen met een verhoogd risico op hartproblemen.

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan AED subsidies. Ten eerste maken deze subsidies AED’s toegankelijker voor meer mensen en worden ze geïnstalleerd op plaatsen waar ze het meest nodig zijn. Dit kan leiden tot een hogere overlevingskans bij noodgevallen en kan ook een gevoel van veiligheid geven aan mensen die gebruik maken van openbare plaatsen.

Ten tweede kan het verstrekken van subsidies voor AED’s ook leiden tot een grotere bewustwording van het belang van reanimatie en het gebruik van AED’s. Door mensen op te leiden over hoe ze een AED moeten gebruiken, kunnen ze zelfverzekerder zijn in noodsituaties en in staat zijn om sneller te handelen.

Tot slot kunnen AED subsidies ook bijdragen aan het verminderen van de kosten van medische zorg. Door vroege interventie met een AED kunnen complicaties en langdurige ziekenhuisopnames worden voorkomen, waardoor de totale kosten van medische zorg worden verminderd.

Subsidie vanuit gemeenten

Er zijn gemeenten die een financiële bijdrage leveren voor de aanschaf van een AED en/of buitenkast, op voorwaarde dat de AED 24 uur per dag beschikbaar is en geregistreerd staat bij het oproepsysteem. Dit draagt bij aan een betere beschikbaarheid van AED’s. Echter is helaas niet elke gemeente in staat om een dergelijke subsidie te verstrekken, dus het is belangrijk hier rekening mee te houden. Ga bij uw gemeente dan ook goed na welke mogelijkheden er zijn.

AED aanschaffen

Als u overweegt om een AED te kopen, is het eerst van belang om de lokale regelgeving en voorschriften te onderzoeken. Daarnaast moet u overwegen waar u de AED gaat plaatsen en welke personen er toegang toe zullen hebben in noodsituaties. Verder is het ook verstandig om opgeleid te worden in het gebruik ervan. Advies nodig hierbij? Neem contact met ons op!